Deze pagina: 19.Het droogproces

19. Het droogproces
19.1 Het knippen
19.2 Opslag

19. Het droogproces
De wietplantjes moeten nu worden afgeknipt om ze laten drogen. Drogen is zeker het voornaamste proces om een proces om een product te krijgen met een goede smaak. Het is ook een tere fase. Als deze fase niet goed wordt uitgevoerd, worden alle voorgaande inspanningen door schimmel teniet gedaan ( toprot).Het basisprincipe van het drogen is: de plant zo lang mogelijk levend bewaren nadat de plant is afgeknipt, zodat het chlorofyl kan worden omgezet in glucose.Als de plant is afgeknipt, is deze nog niet klaar. Ze zit vol chlorofyl, dit smaakt bitter. De actieve elementen zijn nog niet omgevormd in THC ( tetrahydrocannabinol ). Er is al THC in de wietplant aanwezig, maar heb nog een paar dagen geduld voordat het actief wordt. Als het drogen niet goed wordt uitgevoerd, heeft het eindproduct een bittere smaak , een minder effect en zal het snel bederven. Misleid de wiet plant om zo het chlorofyl om te laten vormen in suiker.

Enkele basisregels:
Zet de plant in het donker, zodat de fotosynthese stopt en de plant niet transpireert door de warmte van de belichting.
Hang de plant met de wiettop naar beneden, zodat het sap kan circuleren en de plant de illusie blijft behouden dat deze nog leeft.
Doordat de plant in het donker hangt en deze niets meer door de wortels kan opnemen, moet de plant om te overleven de laatst energiebronnen verbruiken die de plant ter beschikking heeft: de voorraad chlorofyl.Hoe trager de plant droogt, hoe beter de smaak, omdat de plant een maximum aan chlorofyl zal hebben verbruikt en omgevormd heeft tot suiker.Houd de temperatuur fris, 17 °C a 18 °C, vochtigheidsgraad op 70 %, om te verhinderen dat de plant te snel verdroogt. Behandel de planten zo voorzichtig mogelijk. Het verse hars kleeft overal aan vast en belandt op je vingers als je niet goed oplet. Hang de plant met de top naar beneden om elk verlies te vermijden.

Het droogproces kortom:
Vanaf het moment dat de plant wordt afgeknipt, plaats deze dan in een donkere ruimte, met de top naar beneden.
De temperatuur moet tussen de 17 °C en 18 °C liggen en de vochtigheidsgraad 70 % zijn.
De ruimte moet gelucht zijn, maar niet geventileerd. De planten mogen elkaar niet raken. De lucht moet er vrij tussendoor kunnen circuleren.Na twee dagen is het uiterlijk van de planten veranderd en zijn de bladeren rond de bloemen gebogen.Sommige kwekers verwijderen de grote bladeren voordat ze planten laten drogen, want het is gemakkelijker om dat te doen voor de planten worden gedroogd.
Dit is om verschillende redenen niet de beste manier:
Wanneer de bladeren worden verwijderd, wordt de totale massa van de plant verminderd, waardoor deze sneller verdroogt.
Als de bladeren aanwezig zijn tijdens het drogen, verdampt het vocht via de bladeren, waardoor de kans op schimmel op de bloemen kleiner wordt.
Doordat de bladeren zich verschompelend rond de bloemen buigen, vormen ze een bescherming tegen schokken of 'botsingen'.We raden aan om de planten volledig te oogsten om het drogen te vertragen, in plaats van bloemen één voor één af te snijden.Na twee weken moeten de bladeren droog en broos zijn, maar de stengel en de bloemen moeten nog soepel zijn. Als je de planten behandelt, pas dan op voor het hars, want het valt er bij de minste aanraking af. Als de stengels broos zijn en de bloemen verpoederen als erop gedrukt wordt, dan zijn de planten te veel verdroogd. Een goed gedroogde plant moet soepel en kleverig zijn en toch nog consumeerbaar. De smaak moet zacht en fruitig zijn.
Als het eindproduct bitter smaakt, dan is de plant te snel verdroogd en kreeg de plant niet de tijd om alle nodige transformaties uit te voeren. De droogruimte moet gelucht zijn om schimmel te vermijden, maar de ruimte mag niet worden geventileerd anders drogen de bloemen te snel. Een kast of een berghok zijn hiervoor geschikt. Geen kelders ( te vochtig ) of zolders ( te veranderlijk ).
Er kan gebruik worden gemaakt van een ontvochtiger, maar deze vorm van drogen gaat eigenlijk te snel. Dit soort systemen kan wel gebruikt worden om het proces te versnellen in te vochtige omgevingen waar de plant niet goed kan drogen.
Voor het drogen kan een ontvochtiger voor planten gebruikt worden. Dit raden we echter niet aan.Controleer de planten elke dag op schimmel. Bij eventuele schimmel schakel dan de verwarming in om het drogen te versnellen. Verklein de grote trossen tot kleine bloemen, zodat ze elkaar niet aanraken. Zet alles op een zeef en laat het drogen. Het hebben van een kleinere plant is altijd nog beter dan geen plant.
Schimmels die cannabisplanten aanvallen zijn meestal grijs.

19.1 Het knippen
Nu het moment is aangebroken dat de plant kan worden geconsumeerd, moet enkel nog de opslag worden afgewerkt. De bladeren moeten worden verwijderd om een chlorofylsmaak te vermijden. De takken kunnen weg, want ze nemen nodeloos ruimte in beslag. Het eindproduct mag alleen bestaan uit de kleine bloempjes, zonder bladeren of takken. Dit is het meest saaie werk van de hele kweek.
De bloemen van de cannabis zijn zonder blad zachter van smaak.

Benodigd materiaal:
Goede puntige en scherpe scharen;
hiermee worden de bladeren van de bloemen verwijderd.
90 % alcohol/wasbenzine;
hiermee wordt het hars verwijderd dat aan de schaar kleeft en daarmee het knippen hindert


Werkwijze:

1.Snij een tros bloemen af.
2.Verwijder de grote bladeren zonder hars en gooi ze weg.
3.Verwijder vervolgens de kleine harsachtige bladeren en leg ze apart.
4.Haal de bloemen van de takken om mooie kleine bolletjes te verkrijgen
5.Stop het eindproduct in weckpotten of plastic vacuümzakken ( ze moeten wel hermetisch afgesloten kunnen worden ) en zet ze op een donkere plaats ( buiten bereik van licht )

19.2 Opslag
Er moeten aan verschillende voorwaarden worden voldaan om de plant lange tijd te bewaren. Zuurstof, warmte en licht beschadigen de actieve bestanddelen het meest.De plant mag ten eerste helemaal niet droog zijn. De plant moet consumeerbaar zijn en soepel blijven. Houd de bloemen dus altijd een beetje vochtig.
Doe de wiet in hermetisch afgesloten potten.
Open de pot na 24 uur en controleer of het nog goed ruikt. Zo niet, laat het dan een beetje luchten.
Opnieuw sluiten en de behandeling herhalen tot de marihuana soepel is en niet meer naar loof/gebladerte ruikt.
Gebruik kleine potten, zodat de inhoud niet aan grote hoeveelheden zuurstof wordt blootgesteld zodra er iets voor verbruik uit wordt genomen. Potjes met en inhoud voldoende voor een maand volstaan.
Laat de marihuana vooral niet in de openlucht oud worden, want dan gaat de kwaliteit achteruit.
Plaats de potten op een donkere, koele plek. De achterkant van een koelkast is een goede plaats. Een kelder kan hier ook voor worden gebruikt
Volgende
Vorige
aaaaaaaaaaaaiii